ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ

by Art Gallery Le Papillon 12 Feb 2023

Вече 13 години Годишната Бижутерска Сборна Изложба на Арт Галерия Le Papillon се определя като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, предизвиквайки спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема. А целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба - да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата. 

И в това 13-тото издание на Годишната Бижутерска Колективна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИINDIVIDUALIZED REALITIES, традиционно се следва първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство. Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум тази година, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп – моделиране във восък в НХА, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон. Гл.ас.д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, включително няколко чуждестранни студенти, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулиране на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна.

Ще проследим, как предизвиквайки себе си, всеки творец ще създаде своите ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ – своите обективни или субективни истини, факти, обекти, явления пресъздадени в материя. Реалността е както философски термин с който се обозначава всичко, което съществува или съвкупността от действително съществуващи обекти, така и често използван от физиката като наука. Обособяването на реалността отделя и изтъква конкретен момент, форма, идея от общата действителност и я прави специална, дори индивидуализирана. Както обикновено всяка година бижутерската изложба предполага създаването на бижута провокирани от анализ и изследване по тема, но и нейната интуитивна интерпретация от всеки автор.

Очакваме както срещата с новите произведения на любими дизайнери, така и идеите на нови автори, представяни за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon. Участниците в  ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES тази година са 48 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златеваи за първи път чуждестранни редовни студенти в НХА. А разнообразието от материали, както обикновено е впечатляващо: благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полу-скъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас, гоматекс и др.

 Участниците в 13-тото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОБОСОБЕНИ РЕАЛНОСТИ/ INDIVIDUALIZED REALITIES, са:

Александра Попова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Богдана Топрева и Надя Славчева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Грагат Айрапетян - Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Дзиацен Хуан, проф. Димитър Делчев, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, д-р Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Иван Енчев и Радка Генова, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Калина Филчева, Карина Амбарцумян, Катя Чолакова, Луо Хуей Йен, Мартина Драгова, Мария Стоянова, Миглена Александрова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Никола Михов, Николай Сърдъмов, Ния Димитрова, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Тео Хвърчилков.

Back
Back to top